Ana Sayfa İktisat İktisat Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

İktisat Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

275
0
iktisat

İktisat bölümü, İİBF içerisinde en çok tercih edilen bölümlerden birisidir. Geçmişten günümüze bilim olarak en çok ağırlık taşıyan bölümdür. Öyle ki diğer tüm bölümlerin iktisat bölümün bir alt dalı olduğu düşünülmektedir. Sayabileceğimiz diğer bölümlerin tümü iktisat ana bilim dalına bağlı alt dallar olarak söyleyebiliriz. Sadece öğretide çeşitli metadolojik farklılıklar olmasından dolayı günümüzde böyle bir ayrıntıya gidilmiştir. İsterseniz gelin öncelikle “iktisat” tanımından başlayarak detaylandıralım.

İçindekiler

İktisat Nedir?

İktisat, tanım olarak insanların ihtiyaç ve isteklerini inceleyen bir bilimdir. İktisat bu ihtiyaçların nasıl karşılanması, kaynakların nasıl dağılmasını da inceler. Üretici ve tüketiciler için farklı açılardan bakarak onlar için en optimumu bulmaya çalışır. Çünkü iktisada göre ihtiyaçlar sınırsızdır ve kaynaklar kıttır. Dolayısıyla bunları en ideal şekilde bölüştürüp, dağıtmasıyla da yakından ilgilenir. Sadece bireylerin değil firmaların ve devletin işleri ile de yakından ilgilenir. Firmaların üretimi, maliyetleri gibi konularda yol gösterir. Fiyatın belirlenmesinde arz ile olan ilişkisi, ne kadar üretmeleri ve hangi fiyattan satılması konusunda iktisata baş vurulur. Devlet yani Kamu açısından bakıldığında da iktisat önemli konulara değinir. Başta para ve maliye politikası araçlarında olmak üzere para arzına ve para basılmasına kadar iktisatta konu edilmiştir.

İktisat Bölümü Nedir?

İktisat bölümü, Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) altında iktisatçı yetiştirmek için bulunan bir bölümdür. Burada özellikle iktisatçı kavramını kullandım çünkü bir çok kişi iktisatçı tanımını kullanmaz. Oysa iktisat bitiren iktisatçı olabilir. Günümüzde her ne kadar iktisat bölümü olan kendini “ekonomist” olarak tanımlasa da işin öyle olmadığını ilerde belirtmeye çalışacağız.

iktisat

İktisat Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Belkide İİBF içerisinde iş bulma konusunda en avantajlı bölüm iktisat bölümüdür. Tabi her ne kadar günümüzde şartlar ne kadar değişmiş olsa da genel varsayımı o şekilde yapabiliriz. Şartlar nasıl değişmiş derseniz; artan mezun sayısı, kısıtlı iş imkanları İİBF mezunları arasında ciddi bir rekabet oluşturmuştur. Sadece iktisat bölümü mezunları ne iş yapar diye genellemeden yazdıklarımızı tüm İİBF mezunu için geçerlidir. Kısa kısa iktisat bölümü iş olanakları ve imkanlarına değinecek olursak;

  • KPSS ile kamu kurumlarında görev alabilme,
  • Özel sektörde çeşitli departmanlarda yer alabilme,
  • Bankacılık ve finansal kurumlarda çalışma,
  • Akademik çalışmalar yürütme ve akademisyenlik.

gibi sayabileceğimiz temel iş imkanları vardır. Bunlar arasında iktisat okuyan birisi genellikle en çok KPSS ile kısa yoldan atanarak memur olma hayali kurar. Ama bu biraz uzun ve çok çalışma gerektiren bir süreçtir. O nedenle ikinci kolay adım doğrudan özel sektörde, muhasebe, finans gibi departmanlarda görev alıp çalışma imkanı bulabilirler. Kamu ve özel bankaların açtığı gişe yetkilisi, denetmenlik gibi sınavlara girerek oralarda çalışabilirler. Bazı idealist arkadaşlarda üniversitelerde akademik çalışmalar yaparak, akademisyen olma yolunu tercih edebilirler.

Her felsefe mezunu filozof olmadığı gibi her iktisat mezunu da iktisatçı olamaz.

Buraya kadar iktisat bölümü nedir, ne iş yapar ve iktisat mezunları iş olanakları gibi konulara değindik. Ancak şunu belirtmeden geçemeyeceğim. Kimisi de iktisat bölümünden mezun olduktan sonra hele ki birde yüksek lisans ve doktora yapmışsa kendini iktisatçı veya ekonomist olarak tanımlar. Kısmen de olsa doğruluk payı var. Ancak bana göre iktisatçı olmak çok daha farklı bir kavramdır. Günümüzde ekonomist saysak bir çok isim sayabiliriz. Ama iktisatçı sayın diye sorsak aklımıza çok nadir isimler gelir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz