Ana Sayfa Muhasebe Münferit Beyanname Nedir?

Münferit Beyanname Nedir?

585
0
beyanname

Gelir vergisi kanununda vergileri ile ilgili düzenleneler belirtilmiştir. Vergilerin vergi dairesine bildirilmesi beyannameler ile gerçekleşir. Münferit beyanname ile ilgili düzenlemeler gelir vergisi kanunun ilgili maddesi olan 84. Maddede geniş bir çerçevede belirtilmiştir. Muhasebe sistemine göre üç türlü beyanname türü vardır. Yıllık beyanname, muhtasar ve münferit beyanname olarak üçe ayrılır.

Gerçek usulde vergilendirilen mükellefler terk ettikleri ticari faaliyetleri ile ilgili olarak sonraki zamanlarda kazandıkları kazanç ve iratlar ile ticari, zirai ya da mesleki açıdan elde etmiş olduğu kazançlara ait ödemelerin ülke sınırları içerisinde gerçekleştiğine dair bildirilmesi gerekir.

Hangi Durumlarda Verilir?

Vergi dairesine ilgili kazançların durumları ile ilgili bilgiler münferit beyanname ile verilmesi gerekir. Söz konusu kazanç ve iratlar ile ilgili serbest meslek faaliyetlerini kapsayanların ve kazanç ve iratları temsil eden kazançların elde edildiği günden itibaren 15 gün süre zarfında vergi dairesine bildirilmesi zorunludur.

beyanname

Bunun yanı sıra gelirleri telif ve patent haklarından oluşan kazançlarda tevkif ile gelir vergisi ödemiş olan mükellefler de dâhil olmak üzere münferit beyanname vermekle sorumludur. Sonuç olarak dar mükellefiyete tabi vatandaşların yıllık beyanname ile bildirmek zorunda olmadıkları kazanç ve iratlarından verginin tutulması yolu ile tahsil edilmesidir.

Verilme Zamanı

Dar mükellef kapsamında olan kişinin ülke sınırları içerisinde elde etmiş oldukları gelirleri bildirme açısından kullanılan beyanname türü olan münferit beyanname sadece dar mükellefler tarafından verilir. Bu kapsama dâhil olan vatandaşlar, yurt dışına çıkmaları durumunda 15 gün önceden münferit beyanname ile bildirmek ve ödemek ile yükümlüdürler. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz