Ana Sayfa Muhasebe Dijital Hizmet Vergisi

Dijital Hizmet Vergisi

267
0
dijital

Teknolojik gelişmeler ile birlikte dijitalleşmenin de önemi arttı. Tüm alanları etkisi altına alan bilgi ve iletişim teknolojileri ekonomi alanında da ön planda. Ticari faaliyetlerini fizik ortamda gerçekleştiren firmalar hizmetlerini dijitalleştirerek dijital ekonomi ile faaliyetlerini sürdürmekte. Covid-19 salgınından sonra dijital yaşam düzeni insan hayatında yerini aldı.

Uluslar arası şirketlerin dijital hizmet olarak sunduğu faaliyetlerden elde edilen kazançların vergilendirmesi 7 Aralık 2019 yılında resmi gazete’de yayımlanarak devre girdi. Dijital reklam platformları olan sanal medyada ön planda olan Google, Twitter ve Facebook gibi şirketlerin vergilendirilmesi söz konusudur.

İçindekiler

Dijital Hizmet Vergisi Nedir?

Türkiye sınırları içerisinde sunulmuş olan dijital hizmetlerden elde edilen hâsılatın vergilendirme türüne dijital hizmet vergisi denir. Sunulmuş olan hizmetler ise şöyledir;

  • Kullanıcılara elektronik ortamlarda sağlanmış olan her türlü reklam hizmetleri
  • Sesli ve görsel olarak kayıt edilerek dijital ortamlarda sunulan her türlü hizmetler
  • Kişilerin birbirleri ile iletişim kurmasına imkân sunun dijital ortam hizmetlerin sunulması
  • Dijital ortamlarda gerçekleşen her türlü aracılık hizmetleri

Dijital Hizmet Vergisinin Konusu Nedir?

Türkiye sınırları içerisinde elektronik ortamda sunulmuş olan reklam faaliyetleri, sesli ve görsel içeriklerin kullanımı, satışı dijital hizmet vergisinin konusunu teşkil eder. Bunun yanı sıra kullanıcıların etkileşim kurduğu dijital ortamların oluşturulması, bu ortamların işletilmesi ile ilgili sunulan hizmetler, aracılık hizmetlerinden elde edilen hâsılatlar da dijital hizmet vergisinin konusuna girer.

Dijital Hizmet Vergisi Kimleri Kapsıyor?

Dijital hizmet sunumu için dijital hizmet sunan tüm mükellefler dijital hizmet vergisi mükellefi olarak algılanır.  Elde etmiş oldukları hâsılat tutarı 20 milyon TL ya da dünya geneldeki hâsılatı 750 milyon avro dan dan az olan şirketler bu vergiden muaftır.  Bu tutarın üzerinde kazanca sahip olan mükellefler dijital hizmet vergisi mükellefi sayılır.

dijital

Dijital Hizmet Vergisinin Matrahı ve Oranı

Matrahı oluşturan, elektronik ortamda sunulan hizmetlerden elde edilen hâsılat tutarıdır. Elde edilen hâsılattan ortaya çıkan gider, maliyet vb durumlar indirim konusunu oluşturmaz. Dijital hizmet vergisi dijital hizmetten elde edilen hâsılatın %7,5 oranındadır

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz