Ana Sayfa Muhasebe Muhasebenin Temel Kavramları

Muhasebenin Temel Kavramları

266
0

Muhasebenin temel kavramları muhasebenin amacını ve işleme mekanizmasını daha iyi anlamamız için önemlidir. Muhasebe işletmede mevcut olan varlıkların ne şekilde kullanıldığı, gerçekleşen işlemlerin neticesinde oluşan farklılıkları, mali açıdan üretilen bilgilerin yanı sıra elde edilmiş bilgileri ilgili kişi ve kurumlara iletir. Bu süreci yürütürken geçerli olan temel kavramları göz önünde bulundurulur.

Muhasebenin temel kavramları:

  • Sosyal sorumluluk
  • Dönemsellik
  • Maliyet esası
  • Tam açıklama
  • Kişilik
  • Parayla ölçülme
  • Önemlilik
  • İhtiyatlılık
  • Tutarlılık
  • İşletmenin sürekliliği
  • Tarafsızlık ve belgelendirme

İçindekiler

Sosyal Sorumluluk 

Sosyal sorumluluk kavramı, muhasebe görevini yerine getirirken sorumluluk vasfını göz önünde bulundurmalıdır. Amaç kapsam ve anlam sorumluluk neticesinde gerçekleşir. Muhasebe uygulamalarının yürütülmesi, mali nitelikteki tabloların düzenlenmesi, toplumdaki kişilerin çıkarlarına uygun olarak gerçeklemesini ifade eder. Üretilen bilginin tarafsız ve gerçek nitelikte olmasıdır.

Dönemsellik

Dönem içinde ortaya çıkan gelir ve giderlerin tahakkuk esasına göre muhasebeleştirilmesini ifade eder. Ayrıca dönemsellik ilgili konumuzda daha detaylı açıklanmaya çalışılmıştır.

Maliyet Esası

İşletme kayıtlarına konu olan varlıkların maliyet unsuru gözetilerek kayıt altına alınmasını ifade eder. Ulusal para birimine göre muhasebeleştirilmesidir.

Tam Açıklama

Muhasebe sürecinde kayıt edilen, sınıflandırılan, özetlenen bilgilerin ilgili kişi ve kurumlara mali tablolar aracılığı ile sunulmasında açık, anlaşılabilir ve yeterli olmasını ifade eder. Mali tablolardan bilgi edinecek kişi ve kurumların doğru karar vermesi açısından önemlidir.

Kişilik Kavramı

İşlemeye sahip olan kişi veya kişilerin, işletmede çalışan personelin, yöneticilerin ayrı bir kişiliğe sahip olduğunu, işletmenin ise ayrı bir kişiliğe sahip olduğunu ifade eder. Muhasebeleştirme işlemlerinde işletme kişiliğinin ön planda çıkarılarak değerlendirilmesidir.

Parayla Ölçülme

İşletme adına gerçekleşen tüm ticari işlemlerin ortak bir para birimi şeklinde kayıt altına alınmasını ifade eder.

Önemlilik

Gerçekleşmiş olan bir ticari işlemin önemi ve değerinin mali tablolarda değerleme yapılırken veya alınacak kararlarda etkileme düzeyini ifade eder.

İhtiyatlılık Kavramı

İhtiyatlılık kavramı, ticari faaliyetlerde işletmenin gelecek zamanlarda karşılaşabileceği riskleri göz önünde bulundurarak daha dikkatli bir şekilde davranılmasını ifade eder. Özellikle bir gelir veya giderin kesinleşmeden önce kayıt altına alınarak gelecekte olabilecek risklere karşı temkinli davranması gerektiğini belli eder. İhtiyatlık kelime anlamından da çıkarılacağı üzere riskleri minimize etmek için gerekli olan bir kavramdır.

Tutarlılık

İşletmelerde gerçekleşen faaliyet sonuçlarını, mali düzeylerini ve bunlarla ilgili yorumlarda karşılaştırma yaparak belirlenen işletme politikalarının değiştirilmeden uygulanması, alınan kararlarda tutarlılık esasının ön planda tutulmasını ifade eder.

 İşletmenin Sürekliliği

İşletmeler aksi iddia edilmediği müddetçe sınırsız bir ömre sahiptir. Belli bir süre için kurulmaz. İşletmenin ömrü sınırsızdır.  Yani belli bir süreye bağlı kalmadan ticari faaliyetlerine devam ettiğini ifade eder. Kavram gereğince işletmeleri ömrü işletme sahiplerinin yaşam sürelerine bağlı değildir.

Tarafsızlık ve Belgelendirme

İşletmede gerçekleşen ticari olayların objektif belgelere dayanak kayıt altına alınmasını ifade eder. Kullanılacak yöntemler ön yargıdan arınmış ve tarafsız kabul edilir. Yani eğer bir faaliyet varsa bir belge ile desteklenmelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz